Sunday, June 2, 2013

Usrah ~ Pulau Perhentian

Assalamualaikum ..

~Alhamdulilah,bersyukurlah kite masih diberikan kesempatan oleh Allah untuk merasai nikmat dunia yang hanye sebentar, sementara menunggu untuk melangkah ke alam yang akan kekal abadi buat selamanya iaitu alam Akhirat ..Sesungguhnye dalam firmanNya 'Setiap yang hidup pasti akan merasai mati'dan mati itu pasti tiada siapa yang boleh lari daripadanye.. Itu sebagai selingan untuk mengigatkan kembali kepada kite bahawa kita jangan sombong ,angkuh, riak dengan nikmat yang Allah berikan didunya ini kerana ia adalah sesuatu yang sementara dan bile2 mase Allah boleh mengambilkannya kembali ..

Alhamdulilah pada 30 dan 31 hb Mei,  program usrah yang diadakan di Pulau Perhentian  yang diketuai oleh Ketua Nisa'/Ketua Ameerah Besut Kak Aini dan beberapa rakan seperjuangan yang lain iaitu Kak Aisyah, Kak Azlina , Kak Atikah , Kak Khadijah ,Siti Aisyah ,Zulaikha dan saya .. Dan kami diiringi oleh guide kami yang baik hati iaitu Cikgu Za..

Antara aktiviti yang dijalankan ialah usrah ,bacaan mathurat-yassin, kuliyah pendek bersama Ustaz Ridhuan Mad Nor, Snokeling dan kayaking boating...Pengalaman yang best yang x dapat dilupekan ,dapat tengok shark yang memang menakutkan, selain dari tuu dapat tengop penyu real depan mata ... memang teruja kOoot .. hahaha ...Alhamdulilah ...

~ Antara kenangan yang dapat diambil di sane =)
 

~ 30 MEI 2013 ( Khamis yang Indah )


 This is Pulau Perhentian 
 Sambil menunggu check in bilik
(Zulaikha dengan sahabatnye .. Heheh ..)

 Kak Aini and bakal 'Doktor' kak Khadijah =)

 Kak Aini and Kak Aisyah (guu Kacik) =)

 Merasa nikmat best nye air laut .. hahaha .. Check in jam 2 ptg .. Mandy duluu  !!

 Menikmati indahnye ciptaan ALLAH yang maha besar Allahuakar !
Abam Bot and Cikgu Za bawak gi ronda2 Pulau .. 

 Brother tuu get ready nak buat aksi TERJUNNN !
Gayat kott ... mmng superb r bangg ! hahaha
(muke pucat gilew lps terjun) .. hahaha .,
dalam keberanian terselit ketakutan ... =)

 Kakak2 yang baik hati ... hahaha =)

 Behenti di persinggahan untuk tunaikan kewajipan 
"Dan dirikanlah solat "
Walau dimana anda berada ...
Kerana solat itu tiang agama ..

 Perhentian .. Our Destination ..

  Luas sungguh kekuasaamu YA ALLAH ... ='( .. Subhanallah

 This is 'Kincir Angin' tpi malangnye dapat digunakan hanye sementara
Jambatan untuk naik kesane pun 'runtuh'
Kosnye 12juta..
Kenapa ? (i dont know) pk sendiri ..

 Senja menjelma =)

 This is Romantik Beach 
Romantik lar jgak .. hehehe

 Romantik Beach lagi !!
=)

 Mr BUBU ... We got 2 fish but Alhamdulilah ..
"Bersyukur lah dengan rezki yang diberikan"

 Ini lah ikan yang Mr BUBU dpt hahaha ... 
Hidup lagi tuu !

 Wahh sotong bakar , ikan bakar n ayam bakar ... OUR DINNER !!
alhamdulilah Allah .. 

 Dont Worry KUIH pun aderr .. hehe
KEK PISANG !

 Sabar menikmati hidangan ...
Kak dijah(bnyk makan tapi kurus) ,Kak Tikah n Kak na.. =)


~ 31 MEI 2013 ( Jumaat penuh barokah )


  AssalamualaikumSelamatPagi ! Pagi yang nyaman udara yang segar ..
Laut biru terbentang luas itulah Kebesaran Allah ...

  USTAZ RIDHUAN !! 
Alhamdulilah berjumpe dgn ustz Ridhuan secara kebetulan ...
Ustaz menyampaikan sedikit tazkirah pendek tapi mantap isinye ..
Tazkirah tentang Peristiwa Perang Tabuk ..
Bnyak ikthibarnye ..
Nasihat ustaz "sentiasalah berada dalam jemaah"
Sabda NAbi s.a.w 'Pertolongan Allah Bersama Jemaah'
 Tazkirah Dhuha ,,
Selepas tazkirah kami melakukan solat Dhuha yang diimamkan oleh Kak Khadijah...
barulah kami mulakan aktiviti kami..

 
Dua beradik yang LINCAH tapi baik hati... hahaha
Siti Aisyah dan Zulaikha =)
 Abam Bot bawak kai gi tengok PENYU ..
Alhamdulilah x pernah ku lihat penyu betul2 depan mate ...
Tanqiu Abam bot
Selepas tngop penyu kitaorang singgah di Pulau Kecil untuk makan dan tunggu Cikgu Za n Abam bot untuk solat JUMAAT ... ALhamdulilah dapat makan n rehat kejap .... hehehe =)
Selepas usai solat jumaat dan kami juga sudah solat zohor ,maka berangkat kat lar kami ke destinasi seterusnye iaitu ke SHARK POINT ...
Tapi x dapat snap gambar shark sbb duk dalam air die x naik pon .,... hahahaha..
Tapi alhamdulilah walaupun shark tersebut amat ngeri dipandang tapi Alhamdulilah dia x kacau pun n kami yang turun selamat naik ke atas bot .. hahaha ... (serious macam shark kat dalm cerita lar ) hahaha...

 Kak na ( walaupun x pandai berenang tapi dye yang pling semangat sekali snokeling, proud of u kak na )haha =)
Kak Aini pulak  tentangnye adalah rahsie ... hehehehe 
Kak Khadijah doktor sementara walaupun x abih belajar lagi (In syaa allah bakal Doktor yang baik hati n lemah lembut ) heheeh (nice to meet u DOKTER )
Zulaikha yang sentiasa happening !!

 INI JEMAAH KAMI 
"Sahabat adalah mereka yang saling memahami,percaya ,berbagi dan saling memaafkan dan mereka yang selalu setia di saat baik dan buruk "

 Ombak Rindu ,,... hehehe

 Cikgu Za ( berbaju biru ) terima kasih untuk semuanya ...
 Sayang sahabat saya sampai Syurga ... Amin ...

 Ikan  pari !! subhanallah cantik ciptaan mu Ya Allah .... =)

 Perkenalan yang singkat tapi membawa kenangan yang sangat indah  ..
seperti beribu tahun kenal ..
Me n Kak Khadijah

 Kami jumpe budak Australia yang petah bercakap ... Nice to meet u EVA !!

 EVA with her mother ...

 This in Eva

 bergambar bersama Ustaz Ridhuan sebelum berangkat pualng ke Tanah Besar ..

 Peristiwa yang menjadi iktibar kpd kite semue ..
due tiga hari sebelum kami kesini berlaku satu kejadian yang menngerikan apabila 2 pelancong dari luar negara telah mengalami kemalangan ketika sedang berenang di kawasan jeti .. mangsa terkena kipas bot, sorang cedera dan sorang maut ..
jadi pengajran nye berhati2 lah dan patuhi arahan yang diberikan ...
(pelampung merah tmpat kejadian)

 Pulau Perhentian 

Selamat Tinggal Pulau Perhentian ..
In Syaa Allah kami datang lagi ...
Pengalaman yang amat indah dan takkan dilupekan ...

Rasenye setakat itu sahaja dari NMJ ...
In syaa allah ad program lagi akan di uploodd ..

 ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Wednesday, August 3, 2011

SaHaBaT





Jadilah sahabat bagaikan pelangi, jarang sekali ia hadir, namun sudah cukup menceriakan hati.
Sahabat yang baik, hadirnya menenangkan, perginya tidak membuatkan kita gelisah.
Kerana kita tahu dia pandai menjaga diri dan iman.
Sayangkah kita pada sahabat?
Kita cakap kita sayang, tetapi bila kita melihat di depan mata mereka melakukan kesalahan, kita akan teragak-agak untuk menegur.
Takut-takut kalau ditegur nanti akan ada yang terasa hati.
Tetapi kita patut lebih takut apabila nanti tidak bertemu di syurga.
Kalau boleh ke syurga bersama-sama.
Sahabat itu susah dan senangnya bersama.
Sahabat itu berlapar bersama.
Sahabat itu berpanas berhujan bersama.
Sayangilah sahabat kerana Allah.
Insya Allah, sahabat juga akan sayangkan kamu.

Thursday, June 9, 2011

Untuk Semua

To Ayah gud luk exam ....=)

Semoga dengan membaca doa ini ayah akn lebih smagt dan yakin untuk menjawab exam ....
Insyaallah ..

DAn dituju khas kpd adk ku , cousin2 ku serta adik2 n kakak2 kat SMA Maarif yang akn menghadapi peperiksaan taun nie ...

Sentiasa diamlkan ... Dan ini untuk semua ..=)

video

Wednesday, June 8, 2011

Wanita a.k.a women a.k.a girl a.k.a Annissa




Kecantikan Abadi bukan terletak pada paras rupa tetapi terletak pada akhlak yang mulia...

Tuhan berikan aku cinta...

Didengari apabila ku kebosanan...=). Ceh !!!!

To Muna : Aku sbnrnye x thu nk tulis gapo .... jadi ini sahaja yang ak bleh buat...Huhuhuhu..
 pEAce yO !

Wednesday, March 9, 2011

Alkisah 5 Dinamik 2010



Di kuala lmpur international airport klihatan sbuah kpal trbang sgera brlepas mnuju ke destinasinya england. kapal trbng MAS 5D10 bergerak mninggalkn landasan dgn gya yg tersendiri.. pilotnya HANIF mmandu psawt i2 dgn brhati2 agr tdk trlanggar brung2 yg bertrbangan d awam biru. pembantu pribadinya FAIZAH sntiasa mngawal tdung yg dpkai nya agr tdk mngeluarkan glembung2 udara dsebabkan pngkatnya..

di bhagian pnmpangnya pula klihatan seorg pramugara yg segak, ISE sdg mbersihkan lntai pesawt yg tak brsih wlaupn pnyapu yg dgunakannya ialah pnyapu yg ke-17. Ini krana hbs blu2 hbs dkerjakan olehnya...

Di bhagian kantin pula, seorang pramugari sdg sbuk mngira pitis hsil jualn buah drian di dlm pesawat sbnyak 30 ulas. Pramugari i2 sdg tekun mngira pitisnya tnpamghiraukan 2 org pnumpang yg brnma ZERI,dan SEDI mnjeling2 pitisnya,lalu mjadi juling...

Kmbali ke bhagian tgah, seorg pnumpang SARAH sdg khusyuk brmain masak2 nga SOLAH agr SOLAH tdk trtutup mate nya..AIN ISMAIL dn SALLY ialah pnumpang yg sdg sbuk mntelaah buku sjarah yg brtajuk Cinderella. Disebelahnya pula, QIELAH dan BAZILAH sdg sbuk mlakar peta dnia. Manakla pnmpng di hadapan nya ZELIN sdg seronok brmimpi NADIAH brjmpe dgn David Beckham.

Tba2 pesawat brgegar apabila bumbungnya ditimbusi telur kpunyaan salah seorag pnumpang NAJWA.. Dua orag kwn baiknya, FATIN dan ZAHIRAH sdg asyik mnonton rncangan mreka ,teletubbies smbil mnyanyi 'tingky, winky, dipsy,lala, poa, teletubbies3x say a hello eoo'. Disudut klihatan, WATI yg mnangis teresak2 krana tdk prcaya ct nurhaliza akn brkahwin dgn dtuk K.. ZATUL extablematenya brtnyakan sbb dn akibt mnangis. Apabila mngetahui pncanya, mreka tlh mnyebabkan MAS 5D10 banjir..Ini tlah mndorong AIN ALI , yg sdg syok malayan lelakiyg brjalan begopoh-gapah mndari The Guidness Book Of Record utk mncatat prkara luar biasa i2.. ( MAS 5D10 bnjir tp tdk trhempas)wkakaka3

Suasana mnjadi sepi apabila kdengaran lgu Radja-jujur yg dinyanyikan oleh seorang pnumpang yg blh tahan kmancolannya, UDIN yg mnjadi kegilaan brung2 yg brterbangan diluar psawat... FAHMI dan MAT CASS srta mrta trjeluok ditmpat kjadian apbila trdgar nyanyian UDIN.. Ini krana seat mreka sebelah-mnymbelah...Namun dmikian, mreka tlh dselamtkan oleh Doktor BK(bukit keluang), LILY drpd trus mngotorkan seat mreka...Dengan i2,LILY tlah dinobatkan 'Artis Baru Paling Popular' ats jasa nya yg tlh mnyelamat kan 2 buah nyawa yg tdk bedosa...Pada masa yg sama, pramugara yg hensem lg macho, ISE trpksa mngemop sgala sisa yg ditnggalkn....

Di satu sudut , klihatan seorang mnusia yg mpunyai 2biji lubang idung relaks mghafal ayt hafazan, LEHIN krana tkt dmarahi PENDI yg dsebut2 bkal housematenya...Disebelahnya pla DERIS yg sdg gelojoh mnikmati CREAM-CREAKER yg dikongsi brsama YUS yg bru dibeli d ECONJAYA..Seketika kmudian, pengunguman "Perhatian kpda smua pnumpang MAS 5D10, psawat akn mndarat sbentar lg,oleh i2 pnumpng diharapkan tdk 'sero' dgn ap yg diwasiatkan ini"....

Apabila mndgar pngunguman i2,mreka brsorok dn mlompat beramai2..Tetapi ad jg yg OVER-JUMPING,,PEIN yg trlalu excited apbila mnyedari mreka tlah smpai di ENGLAND.....

sekian.............


created by : bendahari klas kami iaitu SYAHNURULAmIRa......thnk u syah....